Dzień dobry :)
Pączki hiszpańskie inaczej wiedeńskie z ciasta parzonego,
wszyscy je znamy i lubimy.
Proste w przygotowaniu.
Nie potrzeba do nich dużo składników.
Przepis tradycyjny i dobrze znany.
Składniki:
1 szklanka wody
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
4 duże lub 5 małych jajek
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
90 g masła
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy.Gdy składniki się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta.
Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem.
Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem.
W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe ale Wy możecie zrobić sobie o dowolnej średnicy.
Gdy olej się rozgrzeje, (sprawdzamy patyczkiem do szaszłyka, mają w koło patyczka powstawać bąbelki) wkładamy kwadraty z ciastem papierem do góry.Po sekundzie wyjmujemy papier szczypcami, smażymy pączki z obydwu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Pączki można polukrować,oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą, niektórym smakują bez żadnych dodatków.
Życzę smacznego:)
Też planuję takie zrobić na tłusty czwartek. Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńjak ja je lubię! pycha:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, już widzę jak łasuchy krążą wokół:) Smaczne <3
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie jedne z moich ulubionych pączków ;)
OdpowiedzUsuń