Dzień dobry :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję gulaszu z boczniaków.Może wiecie a może nie ? że boczniaki to jedyne grzyb które posiadają właściwości odżywcze i zdrowotne. Obniżają poziom cukru i cholesterolu a także niszczą komórki nowotworowe.Zawierają białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,witaminę B, witaminę C.
Wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas, selen,sód i cynk.
Z racji tego że nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne mało je spożywamy, można nawet powiedzieć że nie mają smaku.
Gdy je odpowiednio przyprawimy można stworzyć z nich pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów z kapustą, propozycji jest wiele.Ja mam dzisiaj gulasz.
Zapraszam :)
Składniki:
około 1 kg boczniaków
3 łyżki masła
2 czerwone cebulki
sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta chili
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
1 łyżka suszonej bazylii
szczypta ziół prowansalskich
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
300 ml śmietanki słodkiej z kartonika 12 %
Wykonanie :
Boczniaki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę.W głębokim rondlu rozpuszczamy mało i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy boczniaki, podlewamy przecierem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut.
Gdy boczniaki będą all dente dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.Musi się delikatnie zredukować ( zagęścić).
Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lu pieprzem, sos ma być lekko ostry.Podajemy z ziemniakami, kaszą lub bułką z czym wolicie. Zapraszam do wypróbowania:)
Ale fajny pomysł. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś:)
Usuńchyba nigdy nie jadłam boczniaków
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować :0
Usuń