Dzień dobry:)
Blok pyszny deser z czasów PRL, każdy go zna i zapewne w większości domów często gościł na stołach.Prosty i szybki w wykonaniu:)
Składnik:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
4 szklanki mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
5 pokrojonych w kosteczkę ciasteczek maszynkowych Brześć
1 opakowanie
herbatników regionalnych Cukry Nyskie do dekoracji
nie pełna szklanka wody
50 g migdałów w płatkach
1 cukier waniliowy
8 herbatników kakaowych
250 g margaryny
1 szklanka cukru
4 szklanki mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
5 pokrojonych w kosteczkę ciasteczek maszynkowych Brześć
1 opakowanie
herbatników regionalnych Cukry Nyskie do dekoracji
nie pełna szklanka wody
50 g migdałów w płatkach
1 cukier waniliowy
8 herbatników kakaowych
Wykonanie:
W
garnku rozpuścić margarynę z wodą , następnie dodać cukier , cukier
waniliowy i kakao , chwilkę gotować. Masę kakaową odstawić do
przestygnięcia.
Herbatniki kakaowe zmielić w malakserze.
Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i pokrojone w kosteczkę ciasteczka maszynkowe . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch dodatkowo można udekorować okrągłymi ciasteczkami.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc .
Smacznego:)
Herbatniki kakaowe zmielić w malakserze.
Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i pokrojone w kosteczkę ciasteczka maszynkowe . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch dodatkowo można udekorować okrągłymi ciasteczkami.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc .
Smacznego:)
Pysznie, bardzo lubię blok :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie jadłem, a wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować :)
Usuń