Dzień dobry kochani :)
Mam dzisiaj dla Was fajną i ciekawą książkę pt:
Do nabycia w księgarni internetowej Tania książka.pl.
Jest to wegańskie slow food w pysznym wydaniu.
Jesteś wegetarianinem ale czasem tęsknisz za smakiem zapiekanego sera lub chciałbyś zaskoczyć znajomych przyrządzając bezmięsne żeberka z sosem BBQ? oto książka dla Ciebie, dzięki niej w zaciszu domowej kuchni przygotujesz bezmięsne i bez mleczne wersje majonezów, serów, sosów, kiełbasek, makaronów, kremów w stylu francuskim czy lodów.Przez tajniki sztuki kulinarnej poprowadzi Cię Miyoko Schinner , ceniona na całym świecie specjalistka od kuchni wegańskiej.
Misją Miyoko jest zachęcenie ludzi do racjonalnej, opartej na roślinach diety poprzez pyszne jedzenie.Jest ona wegańską kucharką, autorką czterech książek kucharskich, właścicielką i założycielką firmy Miyoko" Kitchen, wegańskiego producenta serów.Regularnie pojawia się na ważnych imprezach wegańskich oraz w roli eksperta od wegańskiej żywności.
Autorka ciekawie opisuje jak zaczęła tworzyć pyszne wegańskie dania, które wcześniej kupowała gotowe w sklepach które nie były idealne dla jej rodziny.Przez wiele lat pracy w kuchni znalazła sposób na skrócenie przygotowania klasycznych potraw. Zaczęła omijać działy z mrożonkami a po raz pierwszy od lat sam zrobiła sojowy jogurt i zdała sobie sprawę jakie to proste.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów :
Sosy i dodatki do potraw
Przysmaki bez nabiału i jaj
Zupy.Mięso
Magia makaronów
Ziarna prawdy
Słodkie zwieńczenia
W książce znajdziecie ciekawe przepisy na :klasyczny majonez bez jajeczny, żółta musztarda z tubki,wegański sos rybny,kremowe mleko sojowe bez posmaku fasoli,mleko z orzechów nerkowca,jogurt bez mleczny,jak zrobić białko jajeczne z siemienia lnianego,sery buliony bez mięsne.Złote nuggetsy lub skrzydełka buffalo, bułeczki oraz inne słodkości.
Książka bardzo przypadła mi do gustu,chociaż nie wyobrażam sobie zrezygnowanie całkowicie z mięsa.
Znalazłam w niej kilka przepisów akurat dla mnie alergika z nietolerancją laktozy.Czym zastąpić mleko krowie jak zrobić jogurt bez jego udziału.Z chęcią wypróbuję przepisy na mleko sojowe lub z orzechów nerkowca, bardzo ciekawi mnie jego smak.
Zachęcam Was do jej nabycia, nawet jeśli nie jesteście weganami zapewne znajdziecie coś ciekawego dla siebie.
Tytuł : Wegańska spiżarnia
Autor: Miyoko Schinner
Wydawnictwo: Vivante
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 224
Oprawa twarda
Cena: 38,52
Książka jest do nabycia w Księgarni internetowej Tania książka.pl.
Znajdziecie tam Poradniki- książki poradnikowe.
Zapraszam, święta już nie długo, idealne propozycje na prezenty.
Lubie weganska kuchnię. Jest ona aromatyczna.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia to jak dla mnie już połowa sukcesu dobrej książki kucharskiej. A tutaj są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńMam tą książkę, jest naprawdę super i ją polecam :-)
OdpowiedzUsuńMoże być ciekawa chociaż podchodze do takich publikacji sceptycznie.. widziałam sporo książek z wege kuchnią i w sadzie żadna nie sprawiła abym chciała mieć ją w domu ;)
OdpowiedzUsuń