Witajcie :)
Dawno mnie tu nie było,ale jak pisałam wcześniej w okresie letnim tak będzie, dużo pracy a i te upały wszystkich chyba wykańczają że nic się nie chce. Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty przepis na pieczeń z cukini z żółtym serem i papryczką chili. Dzięki papryczce pieczeń nie jest mdła, wybornie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeśli macie nadmiar cukini i nie wiecie co z niej zrobić wypróbujcie ten przepis może akurat przypadnie Wam do gustu :)
Zapraszam :)
Składniki :
900 g cukini może być jasna lub ciemno zielona nie przerośnięta bez pestek
220 g sera żółtego
1 nie pełna szklanka kaszy manny
4 jajka
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki miękkiego masła
3 cebule czerwone małe
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół proansalskich
1 łyżeczka ziół proansalskich
płaska łyżka pieprzu
1 łyżka domowej wegety lub sól do smaku
keksówka o wymiarach :30/15 cm
Wykonanie :
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, następnie przekładamy na sito i odstawiamy na kilka minut.Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na maśle. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, papryczkę miksujemy w blenderze z czosnkiem.
Do dużej miski przekładamy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dodajemy starty ser, papryczkę z czosnkiem,przyprawy i kaszę mannę, wszystko mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą lub pieprzem, według uznania. Jajka ubijamy na gęsty kogel mogel i wlewamy do masy, jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 i pieczemy na złoty kolor. Moja pieczeń piekła się ponad godzinę.
Pieczeń razem z papierem wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej na kratkę.
Podajemy na ciepło lub zimno jak wolicie.
Życzę smacznego :)
Asia.
Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńCukinię bardzo lubię ale paszczetu jeszcze nie robiłam tylko dżem
Interesujące... nigdy nie jadłam takiej pieczeni:)
OdpowiedzUsuńSuper pasztecik :D Z cukinii cuda można stworzyć :)
OdpowiedzUsuńMój brat jest pasjonatem gotowania i muszę mu pokazać ten przepis, bo myślę, że bardzo mu się spodoba. Ja bardzo chętnie zjem taką pieczeń, wygląda bardzo apetycznie. :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńhaha Już przepis pokazany i pieczeń będzie robiona. :D
OdpowiedzUsuńZ papryczką chilli jeszcze nie próbowałam, ale pomysł zacny :)
OdpowiedzUsuń