Witajcie :)
Też tak macie jak ja że otwieracie szafkę patrzycie jakie macie produkty i tworzycie ciasto ? ostatnio wymyśliłam coś takiego, niby proste ale pyszne i szybkie w przygotowaniu. Śmietanowiec warstwowy z wafelkami chrups Cukry Nyskie .
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka suchej kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
300 ml przegotowanej wody
1 krem tiramisu kawowy Delecty
300 ml mleka
1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka
1 paczka nie cała wafelków chrups Cukry Nyskie
około 1 szklanki mleka do namaczania wafelków
około 1/2 szklanki lekko słodkiej herbaty z cytryną
blaszka o wymiarach 30/16 cm
Wykonanie :
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z kawą, proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką.
Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka.
Upieczony i ziny biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.
Serek mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aby nie było grudek, następnie dodajemy śmietanę i ubijamy , pod koniec ubijania wlewamy galaretkę i chwilkę mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą, następnie wkładamy spodni blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy herbatą, na cieście rozsmarowujemy krem tak na około 1cm, następnie wzdłuż środka ciasta układamy wafelki ( każdy na chwilę wkładamy do mleka i otrząsamy z jego nadmiaru) następnie rozsmarowujemy trochę kremu i wykładamy kolejny blat biszkoptu, biszkopt skrapiamy herbatą i rozsmarowujemy krem na kremie układamy po całości wafelki również namoczone na chwilkę w mleku lekko je dociskając. Na wafelki rozkładamy resztę kremu i układamy biszkopt. Ciasto odstawiamy do stężenia.
W 300 ml mleka ubijamy krem Delecta, worek cukierniczy z ozdobną tylką napełniamy kremem.
schłodzone ciasto wyciągamy z blaszki i delikatnie ściągamy folię, następnie układamy na podłużnym talerzu.
Całe ciasto w koło dekorujemy kremem. Wafelka kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nimi wzdłuż ciasto.
Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy górna boczną część ciasta.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego :)
Ile słodkości w jednym cieście:) Ja dzisiaj skromnie - upiekłam ciasto z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńTeż pyszne z jabłkami :)
UsuńBardzo fajne ciacho, a produkty od Cukry Nyskie są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAsiu super pomysł na wykorzystanie wafelków :) Ciacho musiało smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle fajne warstwy wyszły <3
OdpowiedzUsuńCiasto do pochrupania. Lubię takie wafelki.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Zjadłabym z chęcią Asiu :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńPyszny, wygląda chyba pracochłonny ale warto:)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda !
OdpowiedzUsuń