kwietnia 15, 2018

Śmietanowiec warstwowy z wafelkami i nutką kawy


Witajcie :) 
Też tak macie jak ja że otwieracie szafkę patrzycie jakie macie produkty i tworzycie ciasto ? ostatnio wymyśliłam coś takiego, niby proste ale pyszne i szybkie w przygotowaniu. Śmietanowiec warstwowy z wafelkami  chrups Cukry Nyskie .
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju 
1 łyżka suchej kawy rozpuszczalnej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
300 ml przegotowanej wody

1 krem tiramisu kawowy Delecty
300 ml mleka
1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka

1 paczka nie cała wafelków chrups Cukry Nyskie

około 1 szklanki mleka do namaczania wafelków
około 1/2 szklanki lekko słodkiej herbaty z cytryną 

blaszka o wymiarach 30/16 cm


Wykonanie :


Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z kawą, proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką.
Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka.
Upieczony i ziny biszkopt przecinamy na 3 blaty.

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.
Serek mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aby nie było grudek, następnie dodajemy śmietanę i ubijamy , pod koniec ubijania wlewamy galaretkę i chwilkę mieszamy do połączenia składników.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą, następnie wkładamy spodni blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy herbatą, na cieście rozsmarowujemy krem tak na około 1cm, następnie wzdłuż środka ciasta układamy wafelki ( każdy na chwilę wkładamy do mleka i otrząsamy z jego nadmiaru) następnie rozsmarowujemy trochę kremu i wykładamy kolejny blat biszkoptu, biszkopt skrapiamy herbatą i rozsmarowujemy krem na kremie układamy po całości wafelki również namoczone na chwilkę w mleku lekko je dociskając. Na wafelki rozkładamy resztę kremu i układamy biszkopt. Ciasto odstawiamy do stężenia.
W 300 ml mleka ubijamy krem Delecta, worek cukierniczy z ozdobną tylką napełniamy kremem.
schłodzone ciasto wyciągamy z blaszki i delikatnie ściągamy folię, następnie układamy na podłużnym talerzu.
Całe ciasto w koło dekorujemy kremem. Wafelka kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nimi wzdłuż ciasto.
Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy górna boczną część ciasta.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego :)
 


13 komentarzy:

  1. Ile słodkości w jednym cieście:) Ja dzisiaj skromnie - upiekłam ciasto z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho, a produkty od Cukry Nyskie są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu super pomysł na wykorzystanie wafelków :) Ciacho musiało smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto do pochrupania. Lubię takie wafelki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny, wygląda chyba pracochłonny ale warto:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger