kwietnia 12, 2018

Gruszkowiec z rodzynkami


Witajcie :)
 Mamy wreszcie ciepło tak długo wyczekiwane, jak zapewne zauważyliście jestem mniej na blogu i tak będzie przez cały okres letni, ale co jakiś czas wrzucę jakiś przepis. Dzisiaj tak na szybko pyszne i proste ciasto gruszkowe z nutellą i rodzynkami.
Ciasto podałam na talerzykach od MICHI - RĘKODZIEŁO - 
KLIK zapraszam na ich stronę, tworzą przepiękne rzeczy.

 
Składniki :

5 jajek
1 kopiasta szklanka cukru
2 łyżki nutelli
2,5 szklanki mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1 szklanka wody mineralnej

około 6 połówek gruszek z syropu mogą być swojskie 
200 g czekolady mlecznej Milka

blaszka o wymiarach 37/26 cm


Wykonanie :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wodę mineralną, nutellę i olej, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na cieście rozkładamy pokrojone w grubą kostkę gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. 
Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy do niej mniejszą miskę szklaną z połamaną czekoladą, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia.
Zimne ciasto polewamy polewą i obficie posypujemy rodzynkami.
Życzę smacznego :)












   










 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger