Witajcie :)
Teraz w okresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :)
Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki sezamu
200 g czekolady Milka mlecznej
blaszka o wymiarach 30/21cm
Wykonanie :
Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40/45 minut.
Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do niej drugą szklana miseczkę z połamaną czekoladą, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia.
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i podprażamy na rumiano.
Ciasto polewamy polewą i posypujemy obficie sezamem.
Życzę smacznego :)
Ciasto podałam na talerzyku od MICHI RĘKODZIEŁO - KLIK.
Lubie wszystko co ma w składzie kawę :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta kawowe...
:)
Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/
OdpowiedzUsuńZa kawą nie przepadamy ale ciasto na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż słabo u mnie z tolerancją kawy, ale ciasta kawowe zawsze są dobre :) Ja z deserów jednak wolę owoce. W https://restauracjaakademia.pl/ jadłam ostatnio świetną gruszkę w czekoladzie. Pycha! Masz może jakieś fajne pomysły na zapiekane owoce?
OdpowiedzUsuńZawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości Asiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kawowe, częstuję się :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ciasta kawowego, ale chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuń