kwietnia 11, 2018

Naleśniki z mąki ryżowej z serkiem i śmietaną



Witajcie :) 
Dawno nie robiłam naleśników i jakoś naszła mnie na nie ochota. Dzisiaj  propozycja naleśników z
 mąki ryżowej RADIX-BIS. 
Nadzienie oczywiście serowe ze śmietaną i nutką wanilii. Ja takie naleśniki podsmażam jeszcze na masełku i dopiero polewam śmietaną, po prostu pycha.
Mąka ryżowa - 
Powstaje w procesie mielenia ziaren ryżu, niezwykle cennego w składniki odżywcze, jak: potas, cynk, żelazo, magnez. To również witaminy z grupy B, witamina E oraz znaczne ilości błonnika oraz niewielkie białka. Z natury swojej nie zawiera frakcji glutenu, a więc wspomaga dietę osób z jego nietolerancją. Doskonale nadaje się jako jeden z pierwszych posiłków, zaraz po mleku matki, dla małych dzieci. Kaszki z niego są lekkostrawne, smaczne i wartościowe. Nie uczula, dodaje energii. Zalecany jest w rekonwalescencji osobom po operacjach.
Mąka ryżowa ma delikatną, lekką konsystencję i idealnie sprawdza się w pieczeniu kruchych ciasteczek, jako dodatek do innych mąk w pieczeniu chleba, jako zagęstnik do sosów.


Składniki :

1 szklanka mleka 
1/2 szklanki mąki ryżowej Radix-Bis 
2 jajka
olej kokosowy do smażenia

500 g sera białego półtłustego 
3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany

400 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru lub do smaku  
1 cukier waniliowy
około 3 łyżki masła do smażenia

Wykonanie :


Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze mieszamy, następnie dodajemy mąkę ryżową i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto najlepiej zrobić i zaraz smażyć bo szybko gęstnieje.
Na patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Ser,cukier, serek waniliowy i cukier waniliowy delikatnie zmiksować blenderem.
Na każdy naleśnik nałożyć sporą porcję sera, składać jak chusteczkę.
Na patelni rozpuścić masło i delikatnie zrumienić na nim naleśniki, podawać na ciepło polane śmietaną z wanilią.
Smacznego :)

    

3 komentarze:

  1. Naleśniki właśnie z mąki ryżowej lub mąki gryczanej lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm serkiem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger