Mam dzisiaj dla Was pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z mąki orkiszowej z żurawiną. Ciasteczka są kruchutkie mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :)
Zapraszam do wypróbowania, może upieczecie je na Święta :)
Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój. Pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Może być stosowany przy alergiach,
zaburzeniach przemiany wapnia, problemach z układem krążenia, przy
wzmożonej podatności na infekcje. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika.
Pszenica orkisz zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.
Pszenica orkisz zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.
Składniki :
200 g + 2 łyżki mąki orkiszowej Radix-Bis
130 g miękkiego masła
1 cukier wanilinowy Galeo
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
1 jajko
50 g posiekanej żurawiny Radix - Bis
Wykonanie :
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i posiekaną żurawinę, zagniatamy ciasto.Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 4 mm następnie wykrawamy foremką dowolne kształty ciasteczek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Życzę smacznego :)
Super ciacha :D Lubimy ten słodko-kwaśny smaczek żurawiny w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te ciasteczka. Koniecznie muszę zrobić je na święta :) i to chyba w większej ilości
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńAsiu podkradam ciasteczko. Właśnie piję kawę i chętnie bym coś dobrego pochrupała ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne
OdpowiedzUsuńŚwietne szybkie i proste ciasteczka. Muszę zrobić z synkiem :)
OdpowiedzUsuńPyszne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuń