Witajcie :)
Święta zapasem, większość z Was ma swoje sprawdzone przepisy z tradycją. Mam dzisiaj dla Was propozycję keksa takiego mojego z mnóstwem bakalii. Ciasto jest pyszne i delikatne na maśle i śmietanie, wprost rozpływa się w ustach.
Może ten przepis przypadnie komuś do gustu, polecam spróbować.
Zapraszam :)
Składniki :
3 szklanki mąki tortowej
5 jajek
5 jajek
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mieszanki keksowej Helio
keksówka o wymiarach 30/16 i wys. 11
Wykonanie :
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na krem, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku i śmietanę.Gdy składniki dobrze się połączą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Na końcu dodajemy 200 g bakali do ciasta i jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka moje ciasto piekło się około 50 minut,każdy piekarnik piecze jednak inaczej więc ten czas polecam kontrolować. Upieczony keks wyciągamy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto jest zimne można je polukrować i udekorować pozostałymi bakaliami.
Życzę smacznego :)
Wszystkich zainteresowanych świątecznymi produktami Helio zapraszam na stronę internetową klik http://www.helio.pl/
Pyszny keks Asiu :)
OdpowiedzUsuńJestem za, bardzo lubię dobrze nadziane babki :)
OdpowiedzUsuńPysznie i wiosennie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU nas nigdy się tego ciasta na nie robiło a chętnie byśmy go spróbowały :)
OdpowiedzUsuńna Wielkanoc keks to must have :)
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony keks, będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
Usuń