marca 05, 2018

Czarny ryż jaśminowy z warzywami


Witajcie :)
Dzisiaj pysznie, szybko i zdrowo. Zapraszam na wyśmienity czarny ryż firmy Radix Bis.
Z dodatkiem duszonych warzyw na masełku smakuje wyśmienicie. 
 Właściwości zdrowotne ryżu czarnego: nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika, dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci,. Zawiera witaminę E, karoteny oraz antocyjany, które są antyoksydantami i chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych. Bogaty jest w aż 18 aminokwasów, co sprawia, że jest dobrym źródłem białka. W porównaniu do brązowego uważany jest za lepszy niż brązowego, ma mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą – witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.


Składniki :

1 cebula
1 duża marchewka
4 pieczarki
2 łyżki masła
1 malutka cukinia
1mała kapusta pak choi
1 łyżeczka ziół prowansalskich
na czubek noża papryczki chili
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie :

Do garnka wlewamy 400 ml wody i zagotowujemy z 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypujemy ryż przepłukany na sicie wodą. Gotujemy około 45 minut na małym ogniu bez przykrycia.
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia będzie miękka taka na ząb ale nie może się rozpadać. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy ryż, przyprawiamy do smaku solą i pierzem, oraz posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Wszystko delikatnie mieszamy, podajemy na ciepło.
Życzę smacznego :)  

   
  

5 komentarzy:

  1. Mam czarny ryż w domu. Kupiłam z ciekawości, ale jeszcze nie zrobiłam. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć za tani nie jest, ale od czasu do czasu kupuje czarny ryż. I już wiem jak go teraz wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak lubię najbardziej: zdrowo i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności Asiu, takie dania warto jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprost uwielbiamy czarny i czerwony ryż do takich potrawek :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger