Witajcie :)
Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis. Ciasto zarobiłam z podwójnej porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :)
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku
3 łyżki oleju
1łyżka soli
50 g drożdży
500 ml ciepłej wody
około 1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis
8 łyżek siemienia lnianego
blaszka duża tradycyjna
Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy równomiernie w blaszce, posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem.
Życzę smacznego :)
Ale bym zjadła :) Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWręcz przepiękny chlebek :) Zjadło by się go z masełkiem :D
OdpowiedzUsuńDomowe wypieki najlepsze, wyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę sama upiec taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam wczoraj nie dałam tylko siemienia bo nie miałam ale wyszedł bardzo dobry.Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńAle smakowity chlebek, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuń