lutego 19, 2018

Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi


Witajcie :)

Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis. Ciasto zarobiłam z podwójnej  porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :)
Zapraszam do wypróbowania :)

 
Składniki :

200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku
3 łyżki oleju
1łyżka soli
50 g drożdży
500 ml ciepłej wody
około 1 kg mąki pszennej
8 łyżek siemienia lnianego

blaszka duża tradycyjna

Wykonanie :

Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy równomiernie w blaszce, posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem.
Życzę smacznego :)

 
    

  

7 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła :)  Wygląda ślicznie  :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wręcz przepiękny chlebek :) Zjadło by się go z masełkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe wypieki najlepsze, wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, muszę sama upiec taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam wczoraj nie dałam tylko siemienia bo nie miałam ale wyszedł bardzo dobry.Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowity chlebek, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger