Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną słoneczną tartę z budyniem i pomarańczami. Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków : Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
około 290 g mąki + ewentualnie do podsypania
100 g cukru
100 ml oleju
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżeczka mąki
Wykonanie :
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i śmietaną, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut.
W połowie mleka rozmieszać mąkę i budynie, wlać mieszankę do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.Odstawić na 5 minut do odparowania.
Pomarańcze dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana.
Upieczone ciasto odstawić na godzinkę do przestygnięcia.
Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków.
Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut.
W połowie mleka rozmieszać mąkę i budynie, wlać mieszankę do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.Odstawić na 5 minut do odparowania.
Pomarańcze dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana.
Upieczone ciasto odstawić na godzinkę do przestygnięcia.
Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków.
Cudowna tarta! <3 Naprawdę bije od niej niesamowite ciepło <3 Prezentuje się obłędnie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle mi się przypomniało lato! :) Te kolory + smak pomarańczy = idealny wypiek. Mam nadzieję, ze gdy przyjdzie mi próbować ją upiec wyjdzie równie udana, jak Tobie :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście słoneczna :) aż prosi się żeby ją zjeść:)
OdpowiedzUsuńPiękna i orzeźwiająca tarta Joasiu :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTakiego dania jeszcze nie jadłam. Koniecznie zasmakuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuń