stycznia 22, 2018

Kluski śląskie z kiełbasą jałowcową i cebulką


Witajcie :)
Nie macie pomysłu ani czasu na wymyślny obiad a zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia? jest na to rada pyszne i szybkie w przygotowaniu kluski a do tego podsmażana kiełbasa jałowcowa od firmy DUDA z cebulką. Mam nadzieję że propozycja Wam się spodoba :) Zapraszam :)


Składniki :

ugotowane ziemniaki około 400 g
mąka ziemniaczana sól, pieprz do smaku
1 jajko

1 łyżka masła
1 łyżka oleju 
1 cebula
szczypta pieprzu i ewentualnie soli

Wykonanie :

Z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praskę zagniatamy kulę, dzielimy ją na 4 części z tym że jedną część delikatnie odsuwamy i to miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną, następnie dokładamy odsunięta ziemniaki, jajko, oprószamy solą, pierzem i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego,każdą kulkę delikatnie rozpłaszczamy robiąc w niej palcem dołek. Jeśli chodzi o ilość ziemniaków to nie jest ważne ile macie z tylu zrobicie, pamiętajcie tylko że całą czwartą część zasypuje się mąką ziemniaczaną i zawsze wyjdą, jeśli macie większą ilość ziemniaków to proponuję dodać 2 jajka.Ja miałam tak około 400 g.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy partiami kluski, od zagotowania wody gotujemy je około 4 minut.Następnie kluski wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, przekładamy cebulę i kiełbasę, delikatnie podsmażamy. 
Polewamy kluski i delikatnie potrząsamy miską tak aby obtoczyły się w maśle z kiełbasą.
Smacznego :)





     

1 komentarz:

  1. Ale pyszności, uwielbiam takie proste, swojskie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger