Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych placuszków z pieczarkami, szynką i serem. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :)
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
7 pieczarek
1 cebula
4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki startego sera żółtego
2 szklanki mąki
1 jajko
260 ml mleka
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1,5 łyżeczki soli lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :
Pieczarki obieramy ze skórki jeśli jest to konieczne , jeśli nie to dobrze myjemy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10 minut, następnie wyciągamy na sitko i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Jak pisałam wcześniej podajemy z dowolnymi sosami.
Smacznego :)
Super fajny obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne placuszki Joasiu :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńU mnie koniecznie z ketchupem :) U mnie wszelkie wytrawne placuszki znikają w okamgnieniu, słodkie sama muszę wyjadać :)
OdpowiedzUsuń