października 18, 2017

Pierogi z soczewicą i cieciorką



Witajcie :)

Dla wszystkich miłośników soczewicy i cieciorki mam propozycję pysznych pierogów. Proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Do pierogów użyłam soczewicy i cieciorki od firmy Rolnik
 Soczewica konserwowa Rolnik wprowadzi do Twojej diety ziarna jednej z najbardziej wartościowych roślin strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna i bardzo sycąca. Stanowi wyśmienite wypełnienie pierogów. Możesz ją dodawać do zup, sałatek, makaronów i pasztetów. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym i przyprawami. Nie wymaga gotowania.Cieciorka konserwowa Rolnik, zwana także włoskim grochem, to smaczny, zdrowy i sycący dodatek do wielu potraw, zwłaszcza sałatek i dań warzywnych oraz podstawowy składnik oryginalnej, libańskiej pasty hummus. Ciecierzyca jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, z historią sięgającą tysiące lat wstecz. Jej nasiona zawierają aż 25% białka, stanowiąc nieodzowny składnik diety wegetarian i wegan.
Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową - KLIK



Składniki :


3 szklanki maki pszennej + do podsypania
łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju
około 3/4 szklanki ciepłej wody



2 puszki po 400 g cieciorki
1 puszka 400 g soczewicy
1 łyżeczka soli lub do smaku
3 łyżki oliwy smakowej pomidorowej
1 łyżeczka pieprzu
szczypta chili
1 cebula 
1 łyżka masła


Wykonanie :

Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody a następnie miksujemy z oliwą. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy do soczewicy i mieszamy, przyprawiamy do smaku.Jeśli masa wyda wam się zbyt gęsta możecie do niej dodać odrobinę bulionu. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy koła i nakładamy po łyżce lub łyżeczce farszu w zależności od wielkości Waszego kółeczka.Pierożek składamy na pół i dobrze wkoło zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy, wrzucamy partiami pierogi, od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 5 minut . Następnie wyjmujemy  łyżką cedzakową na durszlak i polewamy zimną wodą. Takie pierożki można okrasić podsmażoną cebulką na maśle a nawet podsmażonym boczkiem jak ktoś lubi.
Smacznego :)









8 komentarzy:

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger