Witajcie :)
Ostatnio robiłam buraczki do słoików, były sałatki i buraczki w zalewie. Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis ale kiedy otworzyłam gotowy słoik i buraczki wyszły dobre postanowiłam jednak je dodać a nuż komuś przypadną do gustu :)
Zapraszam do wypróbowania bo są proste w wykonaniu :)
Składniki :
1 kg buraków
kawałek chrzanu
4 szklanki wody
1 szklanka octu
80 g cukru
40 g soli
Wykonanie :
Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą lekko miękkie, następnie wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną, dzięki temu bez użycia noża ładnie zejdzie nam skórka. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Obrane buraki kroimy w plastry lub w ćwiartki tak jak u mnie. Następnie wkładamy do słoików z kawałeczkiem chrzanu. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem, zalewamy buraczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości, od zagotowania wody gotujemy około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Takie buraczki idealnie pasują do drugiego dania zamiast surówki a sok można wykorzystać np: do zupy.
Smacznego :)
Uwielbiam buraczki, a takie pyszności na zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPyszne buraczki :)
OdpowiedzUsuńBuraczków nie robiłam w ten sposób. Aż jestem ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńBurak to jedno z moich ulubionych warzyw, ale z takim sposobem spotykam się po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuń