sierpnia 11, 2017

Rogaliki z Super krówką i serem.




Piąteczek więc wspólne gotowanie i pieczenie u Małgosi. Dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne rogaliki z serem i krówką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)


3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania

3/4 szklanki ciepłego mleka

4 łyżki cukru

100 g roztopionego masła

2 jajka

1 cukier waniliowy

25 g drożdży



250 g białego sera

2,3 łyżki cukru lub do smaku

1 cukier waniliowy

1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego




 
Przygotować zaczyn : mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki , wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać wyrośnięty zaczyn, jajka,masło i wyrobić ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,budyniem i jajkiem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować dość cienko, następnie za pomocą talerzyka wyciąć koło i podzielić na 8 równych części, na na każdym trójkącie rozsmarować ser i ułożyć na nim krówkę, zwijać od szerszego boku.  Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Smacznego :)
Asia. 



2 komentarze:

  1. Wow! Ale apetycznie wyglądają :) Wielkiej ochoty mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń