Piąteczek więc wspólne gotowanie i pieczenie u Małgosi. Dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne rogaliki z serem i krówką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)
3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
25 g drożdży
250 g białego sera
2,3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
Przygotować zaczyn : mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki , wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać wyrośnięty
zaczyn, jajka,masło i wyrobić ciasto.Następnie przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,budyniem i jajkiem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować dość cienko, następnie za pomocą talerzyka wyciąć koło i podzielić na 8 równych części, na na każdym trójkącie rozsmarować ser i ułożyć na nim krówkę, zwijać od szerszego boku. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Smacznego :)
Asia.
Wow! Ale apetycznie wyglądają :) Wielkiej ochoty mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPorywam jednego rogalika:)
OdpowiedzUsuń