sierpnia 12, 2017

Ciasto kakaowe z cukinią i nutką korzenną.




Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno i deszczowo.Więc pyszne ciasto z nutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was ciasto z cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :)

400 g młodej cukini
1 szklanka cukru
1 łyżka gorzkiego kakao 
1 łyżka przyprawy do piernika
1łyżeczka cynamonu
2 i 3/4 szklanki mąki typ 550
5 jajek
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
1 cukier waniliowy

200 g czekolady 
1 łyżka słodkiej śmietanki

coś do dekoracji , wiórki, migdały lub czarne ciasteczko w moim przypadku

blaszka o wymiarach 25/32 cm



Młodą cukinię myjemy i obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodajemy olej, następnie stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem,sodą,cynamonem, przyprawą i kakao ciągle delikatnie mieszając, na samym końcu dodajemy odsączoną cukinię i mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, tak około 45/50 minut.
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy chłodne ciasto. Wierzch ciasta można posypać wiórkami, migdałami lub pokruszyć ciasteczko. 
Życzę udanych wypieków.
Asia.





6 komentarzy:

  1. O kurczę, ale świetnie wygląda ta ciasteczko :D Chętnie bym je zjadła już teraz

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciachohttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najczęściej robię ciasto marchewkowe, ale z cukinią też mi się zdarzyło. I czekoladowe z buraczkiem. Też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw :) Cukiniowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Asiu :) Bardzo lubię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger