sierpnia 15, 2017

Chleb z cukinią, ziarnami słonecznika i dyni.




Ostatnio trafiłam na fajny przepis u Kasi Cukier na chleb z cukinią, powiem Wam że jest przepyszny, tak wszystkim smakował że musiałam upiec dwie blaszki. Dzięki zawartości cukini w cieście chleb jest delikatny i lekko wilgotny.
 Zapraszam do wypróbowania:)




500 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 średnia cukinia około 250 g
 1 jajko
garstka pestek dyni i słonecznika 

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy.

Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię oraz pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 45 minut do podrośnięcia (przykryte ściereczką).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Chlebek smarujemy z wierzchu oliwą. Pieczemy około 50 minut aż skórka będzie ładnie zapieczona.  Po upieczeniu chlebek zostawiamy na chwilkę w formie, a później wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Asia 

















12 komentarzy:

  1. Asiu świetny pomysł na chlebek :) musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chlebek <3 idealny na pyszne, lekkie i zdrowe sniadanko <3
    uwielbiam cukinię! :D zwłaszcza krem z cukini i chpsy cukiniowe :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego chleba jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jadłabym bez niczego, bo mam wszystko w sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczny bochen a od cukinii musi być jeszcze dodatkowo wilgotny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joasiu poproszę o kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, chętnie poczęstuję się takim chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj piekłam i właśnie próbuje. Pierwszy raz tak pyszny chleb mi wyszedł �� cieszę się że trafiłam na ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) cieszę się że smakował :)

      Usuń
  9. Chlebek upieczony, przepis polecony znajomym. Asiu chlebek przepyszny:) pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował:) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger