lipca 01, 2017

Domowy pasztet.



Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i prostego w wykonaniu pasztetu. Moje dzieci go uwielbiają i często go robię w większej ilość, potem tylko dzielę na porcje i zamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA.
Zapraszam do wypróbowania :)





2 kg karkówki
1 kg wątróbki z indyka
3 cebule
1 szklanka oleju
1 szklanka wywaru z mięsa
400 g kwaśnej śmietany
sól do smaku
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego czosnku CYKORIA
5 jajek
1/2 szklanki bułki tartej  

duża blaszka piekarnikowa





Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas gotowania jest krótszy.
Wątróbkę myjemy i kroimy na pół. cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie.
Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni około 60 minut aż na pasztecie powstanie ładna zarumieniona skórka.
Pasztet odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli będziecie go mrozić pokrójcie w dowolnej wielkości porcje, zawińcie w folię lub możecie mrozić w pudełkach.
Życzę smacznego :)
Asia.




9 komentarzy:

  1. bardzo lubię pasztety, a ten wygląda niesamowicie smacznie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Asiu, taki domowy pasztet jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowy pasztecik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim domowym nie pogardzę, przynajmniej wiadomo co się je

    OdpowiedzUsuń
  5. O raju! Ale mi smaka narobiłaś! Kocham domowy pasztet :)

    OdpowiedzUsuń