Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i prostego w wykonaniu pasztetu. Moje dzieci go uwielbiają i często go robię w większej ilość, potem tylko dzielę na porcje i zamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA.
Zapraszam do wypróbowania :)
2 kg karkówki
1 kg wątróbki z indyka
3 cebule
1 szklanka oleju
1 szklanka wywaru z mięsa
400 g kwaśnej śmietany
2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA
sól do smaku
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego czosnku CYKORIA
5 jajek
1/2 szklanki bułki tartej
duża blaszka piekarnikowa
Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas gotowania jest krótszy.
Wątróbkę myjemy i kroimy na pół. cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie.
Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni około 60 minut aż na pasztecie powstanie ładna zarumieniona skórka.
Pasztet odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli będziecie go mrozić pokrójcie w dowolnej wielkości porcje, zawińcie w folię lub możecie mrozić w pudełkach.
Życzę smacznego :)
Asia.
bardzo lubię pasztety, a ten wygląda niesamowicie smacznie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie Asiu, taki domowy pasztet jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda Marzenko :)
Usuńnie ma to jak domowy pasztecik :)
OdpowiedzUsuńTakim domowym nie pogardzę, przynajmniej wiadomo co się je
OdpowiedzUsuńU mnie uwielbiają :)
UsuńO raju! Ale mi smaka narobiłaś! Kocham domowy pasztet :)
OdpowiedzUsuń