sobota, 29 kwietnia 2017

Kostka kakaowo-kawowa z pianką czekoladową i śliwkami kalifornijskimi.





Przed nami długi weekend majowy. Mam dla Was propozycję pysznego i błyskawicznego ciasta.Ostatnio nie mama czas żeby dodać wpisy na bloga, projektowanie ogrodu, sadzenie kwiatów i krzewów to  moje zajęcie :)  mam tyle zaległych przepisów i nie wiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :)
Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone i czekolady, śliwki, myy pyszotka.
Zapraszam do wypróbowania :)





Biszkopt kakaowo-kawowy:

3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody 

Masa :

500 ml śmietany kremówki 30 % łaciatej
2 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
250 g serka mascarpone
250 g czekolady mlecznej Milka
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

około 10 śliwek kalifornijskich Helio 

blaszka o wymiarach : 38/26


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę, kakao,kawę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą, co jakiś czas mieszamy żeby dobrze się rozpuściła.
Rozpuszczoną i zimną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem następnie po łyżce dodajemy masę serowo-czekoladową.Żelatynę delikatnie podgrzewamy dodajemy łyżkę masy śmietanowej, mieszamy.Następnie wlewamy do reszty masy i chwilę mieszamy mikserem. Z ciasta odcinamy górną warstwę tak na około 1 cm i kruszymy. Na ciasto wykładamy piankę czekoladowo-serowo-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
Na cieście układamy lekko dociskając pokrojone w paseczki śliwki.Ciasto odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Życzę smacznego :)
Asia.





Udane wypieki to tylko z Helio, polecam :)
 

7 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto Asiu :) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda to ciasto :) Oj porwałabym kawałek i to duży ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu Twoja kostka pysznie wyglada.Jeśli ma w sobie nawet sladowe ilosci kawy, to biorę w ciemno :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto i jest takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto można podać zamiast tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno pyszna, i taka porcja jest dla mnie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń