https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

kwietnia 29, 2017

Kostka kakaowo-kawowa z pianką czekoladową i śliwkami kalifornijskimi.





Przed nami długi weekend majowy. Mam dla Was propozycję pysznego i błyskawicznego ciasta.Ostatnio nie mama czas żeby dodać wpisy na bloga, projektowanie ogrodu, sadzenie kwiatów i krzewów to  moje zajęcie :)  mam tyle zaległych przepisów i nie wiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :)
Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone i czekolady, śliwki, myy pyszotka.
Zapraszam do wypróbowania :)





Biszkopt kakaowo-kawowy:

3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody 

Masa :

500 ml śmietany kremówki 30 % łaciatej
2 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
250 g serka mascarpone
250 g czekolady mlecznej Milka
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

około 10 śliwek kalifornijskich Helio 

blaszka o wymiarach : 38/26


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę, kakao,kawę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą, co jakiś czas mieszamy żeby dobrze się rozpuściła.
Rozpuszczoną i zimną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem następnie po łyżce dodajemy masę serowo-czekoladową.Żelatynę delikatnie podgrzewamy dodajemy łyżkę masy śmietanowej, mieszamy.Następnie wlewamy do reszty masy i chwilę mieszamy mikserem. Z ciasta odcinamy górną warstwę tak na około 1 cm i kruszymy. Na ciasto wykładamy piankę czekoladowo-serowo-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
Na cieście układamy lekko dociskając pokrojone w paseczki śliwki.Ciasto odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Życzę smacznego :)
Asia.





Udane wypieki to tylko z Helio, polecam :)
 

7 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto Asiu :) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda to ciasto :) Oj porwałabym kawałek i to duży ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu Twoja kostka pysznie wyglada.Jeśli ma w sobie nawet sladowe ilosci kawy, to biorę w ciemno :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto i jest takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto można podać zamiast tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno pyszna, i taka porcja jest dla mnie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger