Przy sobocie zapraszam na pyszną babeczkę na oranżadzie z orzechami, kakao i żurawiną.
Prosta i szybka w wykonaniu.Ciasto podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata.
Zapraszam do wypróbowania :)
2, 5 szklanki mąki tortowej
250 ml oleju
250 ml oranżady
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich Helio
50 g żurawiny Helio
foremka z kominkiem do babki
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Upieczoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Asia.
Joasiu prezentujesz nam kochana piękną babeczkę. Uroczo i smacznie wygląda -:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda ta babeczka, a żurawina i orzechy na pewno smakują w niej wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu babeczka musi być pyszna. Wiem co mówię bo też kiedyż piekłam na oranżadzie. Jest wilgotna i puszysta. A do tego orzechy... mmm... porywam kawałek ;))
OdpowiedzUsuńAsiu ta babka wygląda cudownie:) Częstuję się kawałeczkiem do kawy. Miłej niedzieli życzę:)
OdpowiedzUsuńBaba bardzo apetyczna. Fajny przepis i nietypowy. Nigdy oranżady do wypieków nie dodawałam :)
OdpowiedzUsuńBaba jak malowana! Cudna i niezwykle apetyczna :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosła !:)
OdpowiedzUsuńNiezła babka:)
OdpowiedzUsuńPiękna babka :)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka, z oranżadą jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuń