kwietnia 22, 2017

Babka na oranżadzie z orzechami i żurawiną Helio.




Przy sobocie zapraszam na pyszną babeczkę na oranżadzie z orzechami, kakao i żurawiną.
Prosta i szybka w wykonaniu.Ciasto podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata.
 Zapraszam do wypróbowania :)






2, 5 szklanki mąki tortowej 
250 ml oleju
250 ml oranżady
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 g posiekanych orzechów włoskich Helio
50 g żurawiny Helio  

foremka z kominkiem do babki




Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Upieczoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Asia.


 


11 komentarzy:

  1. Joasiu prezentujesz nam kochana piękną babeczkę. Uroczo i smacznie wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda ta babeczka, a żurawina i orzechy na pewno smakują w niej wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu babeczka musi być pyszna. Wiem co mówię bo też kiedyż piekłam na oranżadzie. Jest wilgotna i puszysta. A do tego orzechy... mmm... porywam kawałek ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu ta babka wygląda cudownie:) Częstuję się kawałeczkiem do kawy. Miłej niedzieli życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baba bardzo apetyczna. Fajny przepis i nietypowy. Nigdy oranżady do wypieków nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baba jak malowana! Cudna i niezwykle apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babeczka, z oranżadą jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń