Jak to mówią cuda się zdarzają :) Zapraszam do wypróbowania :)
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier z wanilią
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki gorzkiego kakao
100 ml oleju
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
700 g białego sera
1 szklanka cukru
1 cukier z wanilią
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny CENOS
150 g margaryny
3 jajka
35g płatków migdałowych HELIO
blaszka 35/25
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przecinamy na pół.
Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
Do garnka przekładamy ser, margarynę, cukier i cukier z wanilią.
Mleko mieszamy z jajkami, budyniem i kaszą. wlewamy do masy serowej i mieszamy. Podczas gotowania masę zblendowałam dzięki temu była gładziutka bez żadnych grudek.Masę gotujemy na małym ogniu tak długo aż zgęstnieje oczywiście ciągle ją mieszamy żeby się nie przypaliła.
Spodnią część ciasta przekładamy do blaszki i nasączamy herbatą.
Wykładamy masę serową z tym że odkładamy około 1.5 szklanki.
N masę serową wykładamy drugi blat ciasta i dobrze dociskamy.Wierch smarujemy resztą masy i posypujemy prażonymi migdałami. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Życzę Wam smacznego :) Asia.
Pomysłowe ciasto Asiu. Chętnie bym się wprosiła na kawkę :)
OdpowiedzUsuńAguś to wpadaj :)
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie widziałam. Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńMnie też kiedyś wyłączyli prąd i ciasto dopiekło się tak jak trzeba :). Ciasto piękne moja ulubiona masa z kaszy manny w połaczeniu z serem brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńBardzo fajne ciasto Joasiu. :-) Podkradnę Ci kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) częstuj się :)
UsuńWygląda bardzo dobrze! Chętnie bym skosztowała kawałek, by przekonać się, jak smakuje! Mniam! Genialny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne ciasto:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńFajne ciasto, jeszcze takiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam , takie inne troszkę :)
UsuńBardzo fajne ciasto Asiu, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, jet pyszne :)
UsuńPyszny. Z wyglądu przypomina mi ciasto marchewkowe mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńJuż nie raz pisałam, że to co wyprawiasz z ciastami - to nas mistrzostwo świata:) Dziś się powtórzę, bo jesteśmy pod wrażeniem Twoich wypieków. Cudowne ciacha Asiu :) Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gabrysiu :)
Usuń