Święta tuż tuż, pewnie macie już swoje sprawdzone przepisy na dania które przygotowujecie w święta. Mam dzisiaj propozycję pasztetu jajecznego z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem Koryciński. Pasztet jest delikatny lekko mokrawy i nie za suchy, podałam go z sosem czosnkowym firmy FolWark - http://folwark.com.pl/ przy okazji zapraszam Was na stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych sosów i majonezów. Produkty szczerze polecam bo wielokrotnie je próbowałam :) Zapraszam :)
9 jajek ugotowanych na twardo
około 8 pieczarek
2 cebule
1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju
200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli
3 surowe jajka
sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
Sos czosnkowy FolWark
Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda Wam się za rzadka ( zależy ile pieczarki puszczą wody ) to dodajcie odrobinę bułki tartej. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę jajeczną i lekko dociskamy łyżką.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50/55 minut. Taki pasztet wyśmienicie smakuje na zimno jak i na ciepło podany z sosem czosnkowy.
Życzę Wam smacznego :)
Asia.
Pysznie wygląda ten pasztecik :-) Aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńPyszny! chetnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPyszny, bardzo lubię bezmiesne pasztety.
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda i zapewne dobrze smakuje. W sam raz na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń