wtorek, 14 marca 2017

Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową.




Niedawno wspominałam Wam że nie mieszkam już w mieście tylko na wsi własny domek z ogródkiem to było moje marzenie :) gdy jest pogoda  więcej czasu spędzam na dworze w ogródku no i wtedy robię coś szybkiego ale i pysznego na obiad.Używam również w takich wypadkach szybkowaru w którym błyskawicznie się gotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI. Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech. Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :)



około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech
2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 
1 duża cebula  
2 łyżki oleju
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej bazylii  
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 pokruszony listek laurowy 

szybkowar


Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru. Cebulę obieramy i kroimy w kotkę, olej rozgrzewamy i podsmażamy cebulkę.Dodajemy do kapusty:przyprawy, cebulę,1 słoik mięsny i zalewamy wodą tak żeby kapusta była leciutko przykryta. Szczelnie zamykamy garnek i gotujemy na małym ogniu na 2 poziomie około 15/20 minut w zależności od kapusty. Następnie spuszczamy parę i ściągamy pokrywę, dodajemy drugi słoik mięsny, przecier pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili jeśli lubicie lekko ostrawe dania. Jeśli w garnku będzie jak dla Was za dużo płynu możecie go jeszcze potrzymać chwilkę na gazie co jakiś czas mieszając bez pokrywy.
Taki bigos wyśmienicie smakuje z bułką ja podałam z ziemniakami.
Smacznego Wam życzę :)
 Joasia.

    

3 komentarze: