około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech
2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 pokruszony listek laurowy
szybkowar
Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru. Cebulę obieramy i kroimy w kotkę, olej rozgrzewamy i podsmażamy cebulkę.Dodajemy do kapusty:przyprawy, cebulę,1 słoik mięsny i zalewamy wodą tak żeby kapusta była leciutko przykryta. Szczelnie zamykamy garnek i gotujemy na małym ogniu na 2 poziomie około 15/20 minut w zależności od kapusty. Następnie spuszczamy parę i ściągamy pokrywę, dodajemy drugi słoik mięsny, przecier pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili jeśli lubicie lekko ostrawe dania. Jeśli w garnku będzie jak dla Was za dużo płynu możecie go jeszcze potrzymać chwilkę na gazie co jakiś czas mieszając bez pokrywy.
Taki bigos wyśmienicie smakuje z bułką ja podałam z ziemniakami.
Smacznego Wam życzę :)
Joasia.
Bigosik ekspresowy. :-) Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny bigosik:)
OdpowiedzUsuńCiekawa i nietypowa propozycja :)
OdpowiedzUsuń