Witajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH. Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie prosty :)
Składniki :
300 g mąki typ 550
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
60 ml wody przegotowanej
7 g suchych drożdży
30 g oleju
Wykonanie :
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wyglądają tak apetycznie, że ma się chęć podkraść z talerza :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńBardzo fajny i prosty przepis, chętnie spróbuję. Kiedyś wpadaliśmy do kawiarni w Bielsku i do kawy zawsze zamawialiśmy podobne ciasteczka z wróżbą :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są bardzo kruchutkie, można je jeść i jeść :)
UsuńMmmm... uwielbiam takie słodkosci z marmoladą :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSmakowitości Asiu, jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo smakowite ciasteczka :) Idealne do kawki lub herbatki :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńAsiu, ale pyszne ciasteczka. Częstuję się jednym.:)
OdpowiedzUsuńPyszne, właśnie się piecze druga porcja, ale w innej formie zrobione bez marmolady a z cukrem pudrem wykrawane foremkami.
OdpowiedzUsuń