https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 12, 2017

Kostka biszkoptowa tiramisu.


Witajcie :) nie znam osoby która by nie lubiła tiramisu, dzisiaj przygotowała w formie ciasta żeby dobrze się kroiło i można było ładnie podać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze
500 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
500 ml śmietany kremówki 30 %
20 g żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki likieru waniliowego

500 ml przegotowanej wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 lyzki cukru
2 łyżki likieru waniliowego 

do dekoracji :

gorzkie kakao
goldenberry Helio 

Wykonanie :

Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia.
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier.  
Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią.
Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę masy, następnie namoczone biszkopty, masa i tak do wykończenia składników. Wierzch oprószamy obficie gorzkim kakao.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Każdą ukrojoną kostkę ciasta dekorujemy goldenberrami.
Smacznego :)   






Zapraszam do sklepu internetowego Helio - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura
 

18 komentarzy:

  1. Wyśmienite :)
    To mój ukochany deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda :) Uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne Twoje ciacho wyglądające bardzo apetycznie :) Tiramisu nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpraszam się na kawałek :) normalnie ślinka cienie od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda to ciasto w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ! Pięknie ono wygląda i pewnie cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Ciasto prezentuje się bajecznie smakowicie! Słodkie cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetyczne! Szkoda, że z żelatyną;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Tiramisu kocham jednak nie jadłam całe lata. Zupełnie o nim zapomniałam. Twoja kostka wygląda bardzo smakowicie i zachęciła mnie do zrobienia. W ten weekend zrobię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu cudowne ciasto, zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowało rodzince, udało mi się zrobić bez extra słodyczy, z której słynie tiramisu. Zamiast likieru użyłam aromatu waniliowego, super!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger