Pyszne, mięciutkie pączki z dodatkiem monte i berberysu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
4 szklanki
mąki luksusowej typ 550 Młynów Stoisław
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
500 g sera z wiaderka
3 jajka
3 łyżki monte
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
1/2 szklanki berberysu suszonego Helio
Wykonanie :
Do miski przekładamy ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, monte, berberys i mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą .
Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy w oleju nabieramy ciasto i robimy kulki dowolnej wielkości. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Letnie pączusie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Bardzo smaczny i ciekawy pomysł z dodatkami. Pączki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu, wszystkie Twoje wypieki wyglądają bardzo apetycznie. Pączusie pierwsza klasa. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aguś :)
UsuńBardzo apetyczne pączusie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńSmakowite ! A berberys dobrze znam i kocham ! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszny :)
Usuńte małe pączusie bardzo lubię :) ciekawe dodatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo :)
UsuńJaki intrygujący dodatek berberysu! Fajniuchne :)
OdpowiedzUsuń