piątek, 10 lutego 2017

Pączki z serem, monte i berberysem.


Pyszne, mięciutkie pączki z dodatkiem monte i berberysu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

4 szklanki
mąki luksusowej typ 550 Młynów Stoisław

3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
500 g sera z wiaderka
3 jajka
3 łyżki monte
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia
cukier puder do oprószenia 
1/2 szklanki berberysu suszonego Helio

Wykonanie :

Do miski przekładamy ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, monte, berberys  i mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą .
Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym.  
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy w oleju nabieramy ciasto i robimy kulki dowolnej wielkości. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Letnie pączusie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :) 




14 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny i ciekawy pomysł z dodatkami. Pączki wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, wszystkie Twoje wypieki wyglądają bardzo apetycznie. Pączusie pierwsza klasa. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne pączusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ! A berberys dobrze znam i kocham ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te małe pączusie bardzo lubię :) ciekawe dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki intrygujący dodatek berberysu! Fajniuchne :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj