piątek, 17 lutego 2017

Buraczki z szybkowaru.


Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję jak w bardzo szybki sposób przygotować pyszne buraczki do obiadu w szybkowarze. Ostatnio robiąc obiad przypomniałam sobie że kupiłam buraki, normalnie ugotować nie było już czasu i wpadłam na pomysł z szybkowarem, ugotowały się w 10 minut.Przepis dodaję do akcji 
Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki :

4 duże buraczki 
2 duże marchewki
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
szczypta chili jeśli ktoś lubi na ostro
3 łyżki masła
2 szklanki bulionu lub wody

Wykonanie :

Buraczki, marchew, cebulę obieramy i myjemy.Buraki i marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Przekładamy do szybkowaru, dodajemy2 łyżki  masła, oprószamy sola , pieprzem i zalewamy 2 szklankami bulionu lub wody.Zamykamy garnek i gotujemy na 1 poziomie około 10/15 minut .Następnie wypuszczamy parę i ściągamy pokrywę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na reszcie masła, dodajemy do buraczków. Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczypta chili.Buraczki można jeszcze podsmażyć około 3 minut. Takie buraczki są naprawdę pyszne. 
Smacznego :)  










11 komentarzy:

  1. Faktycznie szybko przygotowane Asiu. Buraczki bardzo lubię i nigdy nie odmawiam zjedzenia. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki <3 Uwielbiam w każdej postaci :) Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Buraczki są bardzo zdrowe :) Warto je jeść. U nas w kuchni bazujemy na dużej ilości warzyw, używamy też zdrowej filtrowanej wody z redox fitaqua. Woda ta nie tylko jest smaczna ale też zdrowa, chroni nas przed działaniem wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię buraczki :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki szybkowar, to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cierpię ostatnio na deficyt czasu, więc taki przepis bardzo mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń