https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 02, 2017

Churros - pyszne Hiszpańskie zawijaski.


Jak zapewne wiecie Churros to przepyszny Hiszpański deser posypany cukrem pudrem lub podawany z sosem czekoladowym. Przepis znalazłam w książce Ani Starmach. Ja swoje rurki podałam bez żadnych dodatków dla mnie taka wersja bez niczego jest wystarczająco słodka.
Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :)



Składniki :

200 g mąki typ 550
100 g masła
4 jajka
200 ml wody
50g cukru
1 cukier waniliowy
olej do smażenia

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy: masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto.
Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Jeśli chcecie możecie je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

 

18 komentarzy:

  1. Muszę takie zrobić koniecznie. Pysznie wyglądają 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można ten smakołyk przygotować z innej mąki niż pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że nie wiem bo z innej mąki nie robiłam jeszcze :)

      Usuń
  3. Przypomniałaś mi o nich! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję, bo takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisu nie znałam. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joasiu zapisuję sobie przepis. Ciasteczka wyglądają bardzo ciekawie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają:) Muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. przymierzam się do nich już od roku..no muszę w końcu zrobić

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) Zwłaszcza z rozpuszczoną czekoladą do kompletu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne i bardzo smakowite zawijaski :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla nas - to przepis do natychmiastowego wypróbowania. Dzięki i serdeczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj faktycznie pyszne! Zajadałam się nimi podczas pobytu w Hiszpanii :) Ale domowych jeszcze nie próbowałam robić, choć może się skuszę, bo pięknie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie są bardzo dobre:) przepis wypróbowałam i wyszły smaczne. Dobra alternatywa dla pączków na tłusty czwartek :) nie wiesz może czy można je upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczone w piekarniku wyjdą moim zdaniem jak ptysie bo to ciasto parzone, ale można spróbować, jeśli ktoś chce bardziej dietetyczne :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger