Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami.
Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki, zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/
Składniki na kotlety:
1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki
1 duża cebula
2 jajka
2 namoczone w wodzie kajzerki
pieprz i sól do smaku
Farsz:
12 pieczarek
pieprz do smaku
sól himalajska Swojska Piwniczka do smaku
2 łyżki masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów
Wykonanie :
Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa.
Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i również dodać do mięsa, jeśli mas mięsna wyda Wam się za gesta możecie dodać około 1/2 szklanki wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy.
Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na maśle, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć.Ręce maczamy w wodzie, nabieramy porcję mięsa i formujemy w nim dołek, następnie nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego i dobrze zlepiamy, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, dowolną surówką
lub z czym wolicie.
Smacznego :)
Pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoooo matko! wyglądają genialnie :) ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię kotleciki z pieczarkami. Pysznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten dodatek z pieczarek . Super !
OdpowiedzUsuńSycąca propozycja na obiad :) I dodałaś grzyby, lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuń