grudnia 04, 2016

Mielone z pieczarkami z dodatkiem soli himalajskiej Swojska Piwniczka.


Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami.
Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki, zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/


Składniki na kotlety:


1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki
1 duża cebula
2 jajka
2 namoczone w wodzie kajzerki
pieprz i sól do smaku

 Farsz:
 
12  pieczarek
pieprz do smaku
sól himalajska Swojska Piwniczka do smaku
2 łyżki masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

olej do smażenia
około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów

Wykonanie :

Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa.
Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i również dodać do mięsa, jeśli mas mięsna wyda Wam się za gesta możecie dodać około 1/2 szklanki wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. 
Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na maśle, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć.Ręce maczamy w wodzie, nabieramy porcję mięsa i formujemy w nim dołek, następnie nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego i dobrze zlepiamy, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, dowolną surówką 
lub z czym wolicie.
Smacznego :)  


 

8 komentarzy:

  1. oooo matko! wyglądają genialnie :) ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię kotleciki z pieczarkami. Pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten dodatek z pieczarek . Super !

    OdpowiedzUsuń
  4. Sycąca propozycja na obiad :) I dodałaś grzyby, lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger