Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego kalafiora z marchewką, papryką i cebulką
gotowanego w szybkowarze. Powiem Wam że taki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1 mały kalafior
3 marchewki
2 cebule małe
1 mała czerwona papryka
1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka domowej vegety
1 kopiasta łyżka ketchupu
pieprz, szczypta chili do smaku
3 łyżki masła
Wykonanie :
Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę kroimy w piórka.
W garnku szybkowarze rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę i cebulę, oprószamy vegetą,bazylią, pieprzem i szczyptą chili.
Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki i wkładamy w marchewkę,z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paski, wszystko zalewamy bulionem i dodajemy ketchup, delikatnie mieszamy. Pokrywę garnka szczelnie zamykamy, gotujemy na 1 poziomie około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz przekręcamy zawór żeby wypuścił parę i czekamy około 5 minut aż ostygnie wtedy dopiero ściągamy pokrywę.
Ugotowane warzywa mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub chili. Taki kalafior również wyśmienicie smakuje jako dani samodzielnie.Jeśli nie macie szybkowaru to po prostu zróbcie go w normalnym garnku ale cas gotowania będzie dłuższy.
Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńBardzo fajny pomysł. Jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko może Ci posmakuje :)
UsuńJoasiu bardzo zdrowa I smaczna surówka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńŚwietne, pomysłowe i bardzo smakowite danie :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to ciekawy i nietypowy przepis :)
OdpowiedzUsuńAsiu, bardzo niecodzienna propozycja. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakiego kalafiora jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń