Na dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :)
Składniki :
2 udka z kurczaka
1 skrzydło z kaczki
2 marchewki
kawałek selera i pora
pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz lub domowa vegeta
korzeń pietruszki
Składniki na kluseczki :
4 jajka
szczypta soli
2 kopiaste szklanki mąki
100 ml wody
Wykonanie :
Mięso myjemy.Warzywa obieramy i myjemy.Do garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielski i pieprz, zalewamy wodą tak ponad 3 cm nad warzywami i mięsem. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy od kości. Dodajemy do każdej miseczki z zupą.
Smacznego :)
Pyszny rosół, takie kluseczki robie do pomidorowej. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy rosołek a z takimi kluseczkami robiła zawsze moja babcia :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię taki rosołek! :)) Pycha :)
OdpowiedzUsuńSkrzydełko kaczuchy,... mniam :) Pyszny rosołek :)
OdpowiedzUsuńAsiu wpraszam się na tak pyszny rosołek:)
OdpowiedzUsuńPs.Mam taką samą miseczkę:)
Uwielbiam rosół, a z kluseczkami jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuń