wtorek, 11 października 2016

Rosół z kluskami.


Na dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :)

Składniki : 

2 udka z kurczaka
1 skrzydło z kaczki
2 marchewki
kawałek selera i pora
pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) 
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz lub domowa vegeta
korzeń pietruszki

Składniki na kluseczki :

4 jajka
szczypta soli
2 kopiaste szklanki mąki 
100 ml wody
 

Wykonanie :

Mięso myjemy.Warzywa obieramy i myjemy.Do garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielski i pieprz, zalewamy wodą tak ponad 3 cm nad warzywami i mięsem. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań  bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy od kości. Dodajemy do każdej miseczki z zupą.
Smacznego :)  


 

6 komentarzy:

  1. Pyszny rosół, takie kluseczki robie do pomidorowej. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy domowy rosołek a z takimi kluseczkami robiła zawsze moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię taki rosołek! :)) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skrzydełko kaczuchy,... mniam :) Pyszny rosołek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu wpraszam się na tak pyszny rosołek:)
    Ps.Mam taką samą miseczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rosół, a z kluseczkami jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj