poniedziałek, 31 października 2016

Gjuwecz - gulasz z indyka.



Witajcie :) ostatnio mam przyjemność testowania super naczynia do pieczenia. Pewnie zapytacie co to jest i skąd taka nazwa, a więc -  
Gjuwecz to gliniane naczynie i szybki sposób na przygotowanie zdrowego jedzenia. Można w nim upiec różnego rodzaju potrawy z mięsem , kaszami, ryżem, warzywami. Gjuwecz jest bardzo popularny na Bałkanach. Dostępny w rozmiarach : 0,7 l, 3 l, 4 l i 6 l. Danie w takim naczyniu przygotowuję pierwszy raz więc zrobiłam prostego indyka w sosie pomidorowym, wyszedł pyszny i soczysty. Wszystkich zainteresowanych Gjuweczem zapraszam na stronę internetową GJUWECZ -http://gjuwecz.shoplo.com/.
Naczynia  gjuwecz  produkowane są ręcznie  w niewielkiej pracowni w mieście Trojan. Wykorzystywanе do tego są tylko materiały ekologiczne: glina z pobliskich gór, naturalne barwniki oraz bezołowiowe i bezkadmowe szkliwo. 

Zapraszam :) 

Składniki :

600 g piersi z indyka
250 ml słodkiej śmietanki 12 %
sól, pieprz, do smaku
2 cebule
1 l domowego przecieru pomidorowego
2 łyżki suszonej bazylii
3 łyżki masła
1/2 papryczki chili
1 łyżka przyprawy węgierskiej
1 łyżka czerwonej papryki

Wykonanie :

Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków.Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Z papryczki usuwamy nasionka i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy, następnie przekładamy do gjuweczu i zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietanką. Gotową potrawę można posypać szczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.
Smacznego :)    

 

13 komentarzy:

  1. Piękne to naczynie, mam misę i małe miseczki z podobnym wzorem w odcieniach brązu przywiezione z Bułgarii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny gulasz, w sam raz na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Naczynie piękne. Takie klimatyczne. Danie idealne na te zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne naczynie, bardzo mi się podoba. A danie w nim bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam podobne cudo w domu, ale jeszcze czeka na pierwsze użycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super jest, fajnie że można sobie wybrać kolor :)

      Usuń
  7. Gulasz na pewno jest pyszny ale podany w takim naczynku nabiera dodatkowego smaku. Niezwykle klimatyczne wydanie gulaszu.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń