października 26, 2016

Ciasto z jabłkami, pyszne i aromatyczne.

Pyszne, aromatyczne, delikatne ciasto jesienne z jabłkami, myy pyszotka. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zapraszam :) 


 Składniki :

2 kopiaste szklanki mąki pszennej typ 550
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1i 1/2  łyżeczki sody
5 jajek
1 szklanka oleju
4 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cynamonu

blaszka o wymiarach 35/25
składniki odmierzałam szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao, cynamonem, sodą  i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy starte jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 45 minut ale w Waszym piekarniku czas pieczenia może być troszkę inny. Upieczone ciasto  oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :) 

  











14 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto. Częstuję się kawałeczkiem.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się kochana :) a ciasto pyszne :)

      Usuń
  2. Zjadłabym kawałeczek z wielką chęcią

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono musi być pyszne. Robię podobne i je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Aguś niby nic takiego w nim nie jest ale ten cynamon i jabłka dają niesamowity smak i aromat, w całej kuchni i na klatce schodowej pachnie ciastem :)

      Usuń
  4. Uwielbiam to ciasto, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. U Ciebie pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie najlepsze, aromatyczne i syte. Pozdrawiam Joasiu 😆😄😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm...czuję jego zapach:D Poproszę o kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I to jest to czego szukałam, ciasto łatwe i pewnie smaczne. Dzięki Joanno

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym kawałek pod kocykiem, popijając dobrą herbatą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Mnie długo nie trzeba nawaniać na takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń