Zapraszam :)
Składniki :
2 kopiaste szklanki mąki pszennej typ 550
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1i 1/2 łyżeczki sody
5 jajek
1 szklanka oleju
4 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cynamonu
blaszka o wymiarach 35/25
składniki odmierzałam szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao, cynamonem, sodą i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy starte jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 45 minut ale w Waszym piekarniku czas pieczenia może być troszkę inny. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pysznie wygląda to ciasto. Częstuję się kawałeczkiem.:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :) a ciasto pyszne :)
UsuńZjadłabym kawałeczek z wielką chęcią
OdpowiedzUsuńMartuś to wpadaj na kawkę :)
UsuńOno musi być pyszne. Robię podobne i je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOj Aguś niby nic takiego w nim nie jest ale ten cynamon i jabłka dają niesamowity smak i aromat, w całej kuchni i na klatce schodowej pachnie ciastem :)
UsuńUwielbiam to ciasto, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. U Ciebie pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńO tak! Pyszne i bardzo aromatyczne <3 :)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepsze, aromatyczne i syte. Pozdrawiam Joasiu 😆😄😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami
OdpowiedzUsuńMmmm...czuję jego zapach:D Poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńI to jest to czego szukałam, ciasto łatwe i pewnie smaczne. Dzięki Joanno
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek pod kocykiem, popijając dobrą herbatą:)
OdpowiedzUsuńO! Mnie długo nie trzeba nawaniać na takie ciasto:)
OdpowiedzUsuń