września 21, 2016

Pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka.


Pyszny, aromatyczny pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka pieczony w piekarniku.
Moje dzieci uwielbiają takie domowe pasztety czy wędlinki. Są proste w przygotowaniu a przede wszystkim wiemy co do nich  włożyliśmy. Do pasztetu użyłam przypraw TRADISMAK.
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki:

2 kg zmielonej karkówki
1,5 kg wątróbki indyczej
5 jajek
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki pieprzu  
2 łyżki domowej vegety 
1 łyżka przyprawy kebabczeta Tradismak 
1 łyżka przyprawy szecherezada Tradismak 
4 łyżki bułki tartej

2 foremki do pieczenia

Wykonanie :

Wątróbkę myjemy, osuszmy i kroimy na pół, cebulę obieramy , kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy wątróbkę i podsmażamy.Usmażoną wątróbkę i mięso mielone przekładamy do miski i miksujemy blenderem, następnie dodajemy roztrzepane jajka, mleko, 1/2 szklanki oleju, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ewentualnie do smaku według gustu.Gotową masę mięsną dzielimy na pół i przekładamy do foremek, dobrze dociskamy mokrymi dłońmi aby nie powstały w środku pęcherzyki powietrza. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 65 minut.Pasztet odstawiamy do całkowitego przestygnięcia i dopiero kroimy.
Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. Domowy pasztet najlepszy :). Przyślij mi kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki piecze moja mama, wspanialy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki domowy pasztet musi być znakomity, szkoda że brakuje mi zaparcia żeby taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe pasztety. Roboty troszkę jest, ale smak wszystko wynagradza. Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy pasztet najlepszy :) Świetnie smakuje i wiadomo z czego jest przygotowany.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztecik domowy, same dobre rzeczy w składnikach, pięknie upieczony - to jest to co bardzo lubimy.
    Patrząc na fotki można sobie wyobrazić jak pysznie smakuje.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny pasztecik, chetnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy pasztet jest przepyszny ! I wygląda na taki wilgotny, a nie suchy - czyli taki jaki lubię :}

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger