czwartek, 1 września 2016

Domowa wędlinka wieprzowo drobiowa z kurczakiem i kabanosem z szynkowaru.


Pyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem.
Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru  firmy TRADISMAK.
Zapraszam :)



Składniki :

500 g mięsa mielonego z karkówki
400 g piersi z kurczaka
2 kabanosy
1 łyżka żelatyny
nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej
1 łyżeczka przyprawy Rozkosznej Tradismak 
1 łyżeczka przyprawy Szecherezady S 
1 łyżka przyprawy Peklosmaczek K 
1 łyżka suszonego czosnku
vegeta do smaku 

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy piersi z kurczaka, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do mięsa, przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku vegetą.W zależności jakie słone lubicie.
Dobrze wyrobione mięso, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do przegryzienia smaków. Do szynkowara przekładamy mięso i wkładamy kawałki kabanosów, dobrze dociskamy podkładką i sprężyną. Możecie mięso również gotować w woreczku, ja wolę tak. Szynkowar wkładamy do garnka z wodą ale nie zalewamy. Gotujemy w temperaturze 80 stopni około 2,5 godziny. Następnie wyciągamy szynkowar , przekładamy do zlewu z zimną wodą i studzimy, następnie wyciągamy szynkowar i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Rano szynkowar wkładamy na chwilkę do cieplej wody wtedy mięso bez problemu odklei się od ścianek.
Smacznego :)

  

11 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowa wędlina Asiu :)
    Aż jestem ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, taka maszyneria to by mi się przydała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, ale pysznie to wymyśliłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka domowa wędlinka,to dopiero musi mieć smak mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, domowa wędlina najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak swojska wędlina. Pyszności Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przefajnie z tymi różnymi kolorami mięska. Kanapeczka z takim mięskiem to rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i wierzę w to że tak samo smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gdzie kupie te przyprawy????Pozdrawiam .Wyrób finalny na oko-klasa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście pisze na czerwono TRADISMAK to jest link przekierowujący na stronę sklepu , proszę w to kliknąć :) również pozdrawiam :)

      Usuń

Drukuj