września 01, 2016
Domowa wędlinka wieprzowo drobiowa z kurczakiem i kabanosem z szynkowaru.
Pyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem.
Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru firmy TRADISMAK.
Zapraszam :)
Składniki :
500 g mięsa mielonego z karkówki
400 g piersi z kurczaka
2 kabanosy
1 łyżka żelatyny
nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej
1 łyżeczka przyprawy Rozkosznej Tradismak
1 łyżeczka przyprawy Szecherezady S
1 łyżka przyprawy Peklosmaczek K
1 łyżka suszonego czosnku
vegeta do smaku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy piersi z kurczaka, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do mięsa, przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku vegetą.W zależności jakie słone lubicie.
Dobrze wyrobione mięso, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do przegryzienia smaków. Do szynkowara przekładamy mięso i wkładamy kawałki kabanosów, dobrze dociskamy podkładką i sprężyną. Możecie mięso również gotować w woreczku, ja wolę tak. Szynkowar wkładamy do garnka z wodą ale nie zalewamy. Gotujemy w temperaturze 80 stopni około 2,5 godziny. Następnie wyciągamy szynkowar , przekładamy do zlewu z zimną wodą i studzimy, następnie wyciągamy szynkowar i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Rano szynkowar wkładamy na chwilkę do cieplej wody wtedy mięso bez problemu odklei się od ścianek.
Smacznego :)
AUTOR:
Gotuj i piecz z Joanną
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Nie ma to jak domowa wędlina Asiu :)
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa, jak smakuje :)
Ciekawe, taka maszyneria to by mi się przydała :D
OdpowiedzUsuńAsiu, ale pysznie to wymyśliłaś:)
OdpowiedzUsuńtaka domowa wędlinka,to dopiero musi mieć smak mmm :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, domowa wędlina najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swojska wędlina. Pyszności Joasiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przefajnie z tymi różnymi kolorami mięska. Kanapeczka z takim mięskiem to rarytas:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i wierzę w to że tak samo smakuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje wszystkim:)
OdpowiedzUsuńgdzie kupie te przyprawy????Pozdrawiam .Wyrób finalny na oko-klasa.
OdpowiedzUsuńW poście pisze na czerwono TRADISMAK to jest link przekierowujący na stronę sklepu , proszę w to kliknąć :) również pozdrawiam :)
UsuńWygląda kusząco. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń