piątek, 2 września 2016

Chleb pszenno żytni z otrębami owsianymi.



Dzisiaj zapraszam na pyszny chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi.
Do wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW, wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/.


Składniki:

1 szklanka mąki żytniej Młyny Stoisław 
2,5 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław  + ewentualnie do podsypania
1/2 szklanki otrąb owsianych Młyny Stoisław 
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
300 ml ciepłej wody
14 g suchych drożdży

Wykonanie:

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, olej, mąkę pszenną, żytnią i otręby, dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz zagniatamy , przekładamy do formy, ja akurat piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 21cm.
Wierch smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy otrebami.
Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 
190 stopni i pieczemy na złoty kolor.
W moim piekarniku chleb piekła się około 70 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek można posmarować masłem.

Smacznego:) 
























 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy chleb ^^ sam jednak muszę jeszcze popracować nad jego wypiekaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, piękny no i swój zdrowy :) Pozdrawiam Joasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on musi byc smakowity, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny bochen. No i tylko do tego ta mozaikowa wędlinka...mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny pyszny wypiek Asiu:) I taki łatwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkim bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wielka bułeczka ! Wygląda dorodnie, ale i pięknie po przekrojeniu. Myślę, że byłby też świetny do tostera :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały bochen wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pajda takiego chleba z masłem - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj