czerwca 14, 2016

Gołąbki alla bigos.


Witajcie:) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego dania, gołąbki i bigos w jednym:) powiem Wam że jest naprawdę pyszne, polecam szczególnie tym którzy za kapusta nie przepadają, jak np: mój syn który zawsze ściąga liście z gołąbków i je sam farsz.W tym daniu zjada nawet kapustę.
Zapraszam do wypróbowania bo warto :)


Składniki :

1 mała młoda kapusta umyta i poszatkowana
600 g mięsa mielonego dowolnego
1 duża cebula
3/4 szklanki ryżu
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżka bazylii suszonej
500 g sosu pomidorowego
500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
4 łyżki oleju

Wykonanie:

Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki.
Smacznego :) 

   

9 komentarzy:

  1. Też robię takie danie, ciut inaczej bo mieszam pod koniec gotowania. Danie jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł-na pewno pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki, ale w takiej aranżacji ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i powiem Asiu, że mi się podoba. Pomysł fajny. I ile roboty mniej. A wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na obiadek, świetny!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie coś nowego,fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń