czwartek, 28 kwietnia 2016

Dżem z rabarbaru z nutką imbiru, cynamonu i soku z limonki.



Mamy sezon na rabarbar więc postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często  domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

563 g rabarbaru
1 cukier waniliowy 
1 szklanka cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru  
50 ml soku z limonki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki przegotowanej wody
ewentualnie 30 g dżemixu


Wykonanie :

Rabarbar obieramy z nitek i myjemy, kroimy na małe kawałki, imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Do garnka najlepiej teflonowego przekładamy rabarbar, dodajemy imbir, cynamon, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i wodę.Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił. Dżemy smażymy około 20 minut aż rabarbar będzie bardzo miękki.Teraz tak możecie dodać dżemix jeśli chcecie żeby był bardzo gęsty i wtedy pod koniec smażenia dosypujecie go i energicznie mieszacie, jeśli nie to musicie dłużej smażyć aż sok odparuje i powstanie gęsta konsystencja dżemu. Taki dżem często wykorzystuję potem pod masę do ciasta. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, dobrze zakręcamy.Do garnka przekładamy słoiczki, zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości, przykrywamy pokrywką i od zagotowania wody gotujemy jeszcze około 15 minut.

Smacznego :)     

11 komentarzy:

  1. Pycha taki dżemik, na zimę będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak ! Pojawił się już rabarbar :D Pyszny przepis, taki inny. Przynajmniej dla mnie inny, bo ja zawsze robię rabarbar sam albo z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Asiu. Uwielbiam rabarbar i w zeszłym roku przerobiłam go na dżemik - chyba z 10 kg.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżemixu :D Świetne słowo ;) Co do dżemu z rabarbaru to bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza że teraz jest sezon na rabarbar. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwyciłaś mnie tym dżemem! Z rabarbaru jeszcze nigdy nie robiłam. Bardzo mnie kusi żeby ten przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, że ja nie jadłam jeszcze takiego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały dżem, idzie do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności:) czas rabarbaru i trzeba go dobrze wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dżemik rabarbarowy robiłam, ale z takimi składnikami to nieee, podkradę przepisik :)

    OdpowiedzUsuń