maja 13, 2016

Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową.





Ciepło na dworze więc szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem. Mam dzisiaj propozycję szybkiego ciasta do kawy z powidłami i pianką bezową. Zapraszam :)



Składniki :

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki powideł śliwkowo-migdałowych ja użyłam Orzech

Wykonanie:

Do miski miksera przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy, mieszamy na grudkowatą masę, następnie przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z tym że jedna jest trochę większa. Zawijamy w folię o odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta ścieramy równomiernie na spód blaszki, następnie rozsmarowujemy powidła.Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.Ubitą pianę wykładamy na powidła, na powidła ścieramy resztę ciasta.Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 45/50 minut na złoty kolor.Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

 

 

11 komentarzy:

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (9) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (171) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (13) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (79) Dania obiadowe (240) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (3) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (1) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (2) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (23) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (13) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (7) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (28) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger