maja 13, 2016

Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym.


Witajcie :) na dworze gorąco więc nie chce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Szybko się przygotowuje, można podać go z ryżem lub ziemniakami, jak kto woli. Zapraszam do wypróbowania :) Pysznie, prosto i szybko :)


Składniki :

5 porcji podudzia z kurczaka
sól, pieprz domowa vegeta do smaku
2 łyżki czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 słoik Sosu słodko-kwaśnego Orzech 
100 ml wody

Wykonanie :

Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut aby kurczak przeszedł przyprawami.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy kurczaka i obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi :)

Smacznego :)    
 

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe smaki ;) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na szybkie danie dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadek w sam raz dla mnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. W taki sosiku to istna pychota! :D I rzeczywiście szybki obiad migusiem podany do stołu :)

    OdpowiedzUsuń