maja 15, 2016

Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku.




Ostatnio troszkę nazbierało mi się przepisów, na dworze zimno i pada deszcz więc nadrabiam zaległości :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :)





Składniki :

3oo g mielonego mięsa wieprzowego
100 g mielonej cielęciny
2 kromki pszennego chleba +2 szklanki mleka do namoczenia
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany
domowa vegeta, pieprz do smaku
2 jajka
1 l bulionu
3 łyżki masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 szklanka wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
1 duży ząbek czosnku


Wykonanie :

Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko odparuje możecie dolać wody. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na talerz.  W jednej szklance wody rozmieszać około 2  łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety, energicznie zamieszać i zagotować. Do sosu można dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki ale nie koniecznie. Na samym końcu przyprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.Jako dodatek podałam patisony firmy Orzech.
Smacznego :)  

2 komentarze:

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (9) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (171) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (13) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (79) Dania obiadowe (240) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (3) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (1) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (2) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (23) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (13) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (7) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (28) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger