maja 15, 2016

Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku.




Ostatnio troszkę nazbierało mi się przepisów, na dworze zimno i pada deszcz więc nadrabiam zaległości :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :)





Składniki :

3oo g mielonego mięsa wieprzowego
100 g mielonej cielęciny
2 kromki pszennego chleba +2 szklanki mleka do namoczenia
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany
domowa vegeta, pieprz do smaku
2 jajka
1 l bulionu
3 łyżki masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 szklanka wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
1 duży ząbek czosnku


Wykonanie :

Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko odparuje możecie dolać wody. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na talerz.  W jednej szklance wody rozmieszać około 2  łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety, energicznie zamieszać i zagotować. Do sosu można dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki ale nie koniecznie. Na samym końcu przyprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.Jako dodatek podałam patisony firmy Orzech.
Smacznego :)  

2 komentarze:

  1. Wyglądają tak pysznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna porcja.W sam raz dla mnie. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger