Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu.
Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :)
Składniki :
600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3 jajka
50 g drożdży
240 ml ciepłego mleka
6 łyżek oleju
3 łyżki roztopionego masła
500 g sera białego zmielonego
1 jajko
4 / łyżek cukru do smaku
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki mleka
cukier trzcinowy do posypania bułek
Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze wymieszać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wykrawać duże koła i kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć przez dziurkę a drugi przełożyć na drugą stronę formując bułeczkę. Bułeczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
Usuńsmakowicie wyglądają porywam jedną bo mi się słodkiego chce ��
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAsiu uwielbiam takie bułeczki, porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Asiu :)
UsuńAsiu ale fajne, podrzuć chociaż jedną :-)
OdpowiedzUsuńZaraz wysyłam :)
UsuńBardzo lubię bułeczki drożdżowe. I to właśnie te z serem. Pyszna propozycja Asiu i jak zwykle fajnie zakręciłaś ciasto :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Porywam jedną ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńPięknie wyglądają i super, że mają dużo nadzienia ;)
OdpowiedzUsuńCudownie pachnące :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie.Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki z serem :)
OdpowiedzUsuń