maja 17, 2016

Drożdżowe bułeczki z serem.



Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu.
Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) 



Składniki :

600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3 jajka
50 g drożdży
240 ml ciepłego mleka
6 łyżek oleju
3 łyżki roztopionego masła

500 g sera białego zmielonego
1 jajko
4 /  łyżek cukru do smaku 
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy

1/2 szklanki mleka
cukier trzcinowy do posypania bułek

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 


Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze wymieszać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wykrawać duże koła i kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć przez dziurkę a drugi przełożyć na drugą stronę formując bułeczkę. Bułeczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.







  

17 komentarzy:

  1. smakowicie wyglądają porywam jedną bo mi się słodkiego chce ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu uwielbiam takie bułeczki, porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu ale fajne, podrzuć chociaż jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię bułeczki drożdżowe. I to właśnie te z serem. Pyszna propozycja Asiu i jak zwykle fajnie zakręciłaś ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Porywam jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają i super, że mają dużo nadzienia ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger