kwietnia 17, 2016

Rolada schabowa z szynką i serkiem Fromage, pieczona w rękawie.




Dzisiaj propozycja dania mięsnego, czyli schab zwijany z szynką i serkiem pieczony w rękawie.
Rolada nadaje się na zimno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu aby ją przygotować :)Do rolady użyłam musztardy Parczew. Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :)




Składniki :

1 kg schabu
2 cebule
około 8 dużych plastrów szynki
1 serek klasyczny Fromage
pieprz o oprószenia 
sól morska Cenos
2 łyżki musztardy sarepskiej Parczew
2 łyżki oregano 
2 łyżki bazylii suszonej 
1 łyżka czerwonej papryki
3 ząbki czosnku do pieczenia 
2 ząbki czosnku do natarcia mięsa
1/2 szklanki oleju
2 kostki rosołowe mięsne Winiary
2 gałązki świeżego rozmarynu

Wykonanie :

Schab myjemy i osuszamy, zaczynając z boku w koło delikatnie obkrawamy mięso tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie smarujemy cienką warstwą musztardy i układamy plastry szynki, na szynce rozkruszamy serek Fromage.Mięso ściśle zwijamy w roladę, boki można spiąć wykałaczką. Do naczynia w którym będziecie piec przekładamy roladę, oprószamy resztą bazylii, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch i po bokach mięsa kruszymy kostki mięsne. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, układamy w raz z gałązką rozmarynu i 3 ząbkami czosnku  po bokach mięsa. Mięso polewamy olejem.Naczynie wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy boki.Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w temperaturze 170/ 180 stopni około 1,5 godziny. Mięso najlepiej kroi się gdy troszkę przestygnie ja swoje podawałam zaraz na obiad i kroiłam na ciepło.

Smacznego :)



4 komentarze:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger