Witajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu.
Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z ostrym ketchupem Parczew. Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki :
250 g białego chudego sera
100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól morska Cenos do smaku
5 łyżek mąki krupczatki Młynomag do obtoczenia
Ostry ketchup Parczew jako dodatek
1 łyżka masła
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Wykonanie :
Do miski przełożyć zmielone ziemniaki i ser.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków.
Następnie dodać: szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku, jajko i mąkę.Dobrze wymieszać masę. Nabierać łyżką porcje masy i formować placki, obtaczać w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju tak aby lekko pokrywało dno, układać placki i smażyć po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem.
Smacznego :)
Świetna przekąska, Joasiu :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta propozycja na wykorzystanie ziemniaków. Faktycznie czasami zostają. Pozdrawiam Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńpomysłowe :) smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie pychotki ! Chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWygladają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takich placuszków, ale pamiętam ze najpyszniejsze były w wykonaniu taty:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodatkiem sera, można nawet powiedzieć że jak farsz do ruskich