kwietnia 18, 2016

Placuszki serowo-ziemniaczane.





Witajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu.
Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z ostrym ketchupem Parczew. Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników.
Zapraszam do wypróbowania:) 


Składniki :

250 g białego chudego sera
100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól morska Cenos do smaku 
5 łyżek mąki krupczatki Młynomag do obtoczenia 
Ostry ketchup Parczew jako dodatek 
1 łyżka masła 
 50 g mąki pszennej


olej do smażenia 

Wykonanie :

Do miski przełożyć zmielone ziemniaki i ser.
 Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków.
Następnie dodać: szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku, jajko i mąkę.Dobrze wymieszać masę. Nabierać łyżką porcje masy i formować placki, obtaczać w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju tak aby lekko pokrywało dno, układać placki i smażyć po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem.
Smacznego :)


    

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta propozycja na wykorzystanie ziemniaków. Faktycznie czasami zostają. Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe :) smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pychotki ! Chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam takich placuszków, ale pamiętam ze najpyszniejsze były w wykonaniu taty:)
    Fajny pomysł z dodatkiem sera, można nawet powiedzieć że jak farsz do ruskich

    OdpowiedzUsuń