Uwielbiam kasze i mogła bym jej jeść w każdej postaci, na słono i na słodko.Dzisiaj mam dla Was kaszotto z jaglanki, selera naciowego, cukini i moich ulubionych suszonych pomidorów w oliwie.Danie jest , pyszne, sycące,zdrowe i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1 malutka cukinia
1 cebula
2 pałki selera naciowego
około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
sól, pieprz do smaku
1 koncentratu chili ProEco Polska
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 woreczki kaszy jaglanej Cenos
około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka
Wykonanie :
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy z wody i wyciągamy z woreczka.
Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem, kroimy w grubszą kostkę. Dobrze nacieramy przyprawami.W głębokim rondlu podgrzewamy 1/2 szklanki oliwy z pomidorów, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy,następnie dodajemy piersi, pokrojony w kawałeczki seler, pokrojone w paseczki pomidory, koncentrat chili i 1 szklankę bulionu z kurczak. Dusimy pod przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię. Podsmażamy tak długo aż kurczaka będzie miękki.
Do kaszy dodajemy całą zawartość rondla, mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.
Podajemy na ciepło. Smacznego :)
idealne danie jak dla mnie, przepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Fajnie dosmaczyłaś je suszonymi pomidorami Asiu :)
OdpowiedzUsuńAsiu takie dania mogłabym jeść codziennie, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTo danie musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńja kaszę bardzo lubię,więc to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńOj, porwałabym ci te michę kaszotta na dzisiejszy obiad :D Moje smaki! :)
OdpowiedzUsuń