kwietnia 25, 2016

Kaszotto jaglane z kurczakiem, selerem naciowym, cukinią i pomidorami.




Uwielbiam kasze i mogła bym jej jeść w każdej postaci, na słono i na słodko.Dzisiaj mam dla Was kaszotto z jaglanki, selera naciowego, cukini i moich ulubionych suszonych pomidorów w oliwie.Danie jest , pyszne, sycące,zdrowe i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

1 malutka cukinia
1 cebula
2 pałki selera naciowego
około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
sól, pieprz do smaku
koncentratu chili ProEco Polska 
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 pojedyncze piersi z kurczaka 
2 woreczki kaszy jaglanej Cenos 
około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka

Wykonanie : 

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy z wody i wyciągamy z woreczka.
Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem, kroimy w grubszą kostkę. Dobrze nacieramy przyprawami.W głębokim rondlu podgrzewamy 1/2 szklanki oliwy z pomidorów, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy,następnie dodajemy piersi, pokrojony w kawałeczki seler, pokrojone w paseczki pomidory, koncentrat chili i 1 szklankę bulionu z kurczak. Dusimy pod przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię. Podsmażamy tak długo aż kurczaka będzie miękki.
Do kaszy dodajemy całą zawartość rondla, mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.
Podajemy na ciepło. Smacznego :) 


 

8 komentarzy:

  1. idealne danie jak dla mnie, przepysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. Fajnie dosmaczyłaś je suszonymi pomidorami Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu takie dania mogłabym jeść codziennie, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja kaszę bardzo lubię,więc to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, porwałabym ci te michę kaszotta na dzisiejszy obiad :D Moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger