czwartek, 21 kwietnia 2016

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z suszonymi truskawkami.





Pyszne, chrupiące z wierzchu a w środku delikatnie wilgotne ciasteczka z płatków gryczanych i owsianych bezglutenowych. Z dodatkiem suszonych truskawek.Takie ciasteczka śmiało można zapakować dziecku do szkoły. Nadają się również do kawki. Łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników.
Ja pokazałam Wam dwie wersje bez niczego i z polewą czekoladową z gwiazdeczkami.
Zapraszam do wypróbowania:) 

Składniki :

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
200 g płatków gryczanych Bio Incola  
3 łyżki mąki Teff Incola
3/4 łyżki miodu płynnego do smaku
2 cukry waniliowe
1/2 łyżeczka sody
3 jajka
2,5 łyżki miękkiego masła
1 łyżka suszonych truskawek drobno posiekanych
1 łyżeczka kopiasta kakao gorzkiego 


Wykonanie :

Do miski wsypać płatki owsiane, płatki gryczane, miód, cukier waniliowy, masło,  jajka, kakao, suszone truskawki, mąkę teff oraz sodę.Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, ręce maczamy w wodzie i nabieramy masę, formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut. Zimne ciasteczka możecie polać dowolną polewą czekoladową lub podawać bez niczego :) Smacznego:) 


 

4 komentarze:

  1. Ciekawa jestem suszonych truskawek, bo jakoś nigdy ich nie próbowałam. No chyba, że liczy się susz do herbaty ? Ale taki zaparzany inaczej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka. Bardzo lubimy takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo! Suszone truskawki w ciasteczkach! Bajka :D

    OdpowiedzUsuń